Startsida Om oss Beställa kött Kontakt Bondeliv

Järbogårdar började som ett samarbete mellan gårdarna Nilses i Hyttan och Jons Innestugas i Järbo, mellan Sandviken och Kungsberget, i hjärtat av Gästrikland.

Familjen Hansson/Eklundh på Nilses (och i Ytterbyn) är mjölkproducenter för Gefleortens mejeriförening. De har under ett antal år också levererat ekologiskt nötkött av fjällras direkt till kund och erhållit mycket goda vitsord. Familjen Eriksson/Ekwall på Jons hyser också en liten besättning av får (korsningar med mjölkfår) och genom Järbogårdar kan således både ekologiskt nötkött och lammkött av mycket hög kvalité beställas (mer info. gällande detta under fliken ’Beställa Kött’). Lammkött finns att köpa i mån av tillgång. Fåren från Eriksson/Ekwall är även de Kravmärkta.

Fjällkor har ett mycket gott kött, detta tycker inte bara våra kunder utan även många av Sveriges stjärnkockar, se tidningen 'Natur' våren 2015 för beskrivning av alla fördelar med detta kött (Naturskyddsföreningens tidning). Bland annat så säljer vi nötkött av fjällras till restaurang Volt i Stockholm som har en stjärna Guidee Micheline. Våra djur äter ekologiskt foder som består mestadels av gräs (’grovfoder’) och örter, detta resulterar i ett smakrikt och fräscht kött med höga nivåer av Omega-3 fettsyror utan söta och kvalmiga bismaker. Dessutom, till skillnad mot matvaruhandeln så kommer vårt kött ifrån stutar (kastrerade tjurar) och kvigor som har en mjällare struktur än det ’segare’ tjurköttet. Nötköttet är kravmärkt.Glöm inte att du hjälper till att bevara den utrotningshotade fjällkon genom att köpa nötkött från Järbogårdar - Tack!

God djurvälfärd ledordet i vår djuruppfödning. Därför spenderar våra djur så mycket tid som möjligt på parasitfritt bete fr.o.m. maj till oktober. Fodret (’vallen’) består i huvudsak av timotej och vitklöver med en viss inblandning av olika örter såsom pimpernell, kummin och svartkämpar.

Järbogårdar praktiserar sambete. Om man åker på Järbovägen, mellan Jäderfors och Järbo, kan detta bevittnas under sommarhalvåret om man tittar ner mot Jädraåns dalgång. Sambete innebär i detta fall att en 'gammelkossa', förstagångsbetarna (unga kalvar) och fåren/lammen betar tillsammans och/eller på samma bete vid olika tidpunkter under samma säsong.  I kombination med en smart betesplanering betyder detta att vallen kan utnyttjas maximalt samt att parasittrycket minskar hos djuren – en viktig del i god djurhälsa. Dessutom så tycker fåren om den extra trygghet som korna inger, och de sover gärna med korna på natten.